Vállalkozóbarát város

Vállalkozóbarát város

Június legelején több mint 1000 vásárhelyi vállalkozás, cég, szervezet részére küldtünk ki online kérdőívet, melyen keresztül felmértük, hogy milyen piaci, üzleti problémákkal szembesülnek napjainkban. Már a nagyadózói partnertalálkozókon is kiderült, hogy – viszonylag új munkaerőpiaci jelenségként – nehezebb lett a korábbi évekhez képest munkavállalót találni. Nem csupán a magasan kvalifikált, speciális szaktudást igénylő területekre nehezebb szakembert találni, de az egyszerű betanított munkás is hiányzik. A felmérés arra is kitért, hogy a kisebb forgalmú, 1-2 embert foglalkoztató kis-és középvállalkozások mennyiben igényelnek másfajta segítséget, mint a „nagyok”.

 

2018 legnagyobb üzleti kihívásaként 30% a forgalomnövelést, 28 % a munkaerő-szerzést jelölte meg.

Rengeteg szöveges kérés is megfogalmazásra került, a teljesség igénye nélkül például: a külterületi ingatlanadó mérséklése; a rendezvényeken beszállítás lehetősége; a helyi önkormányzati munkálatokban való részvétel, telephely- és munkaerő szerzés; munkaképes, dolgozni akaró és tudó munkavállalók kölcsönadása; az alkalmazottak megtartásának segítése; az adók, illetékek csökkentése; a szakmunkásképzésben, fiatalok itthon tartására szakmunkás képzés (hegesztő, lakatos, elektrotechnikus), üzleti partnereknek való kiajánlás…

A kérdőív kitöltése csupán 2 percet vett igénybe és a kiküldött felkésé egyúttal egy felajánlást is tartalmazott, hogy a Vásárhelyi Valóságban hirdethetnek a helyiek – egyelőre térítésmentesen. Ezzel a lehetőséggel is éltek közel harmincan. Ennek eredményeként láthatják ezt a jónéhány hirdetést az ehavi számunkban is.

Végezetül – visszatérve a kérdőíves félmérésre – a felajánlott lehetőségekből az alábbi arányban választottak a megkérdezettek: partnerkeresés és kötetlen szakmai közös konzultáció volt azonos arányban (38-38%) a leggyakoribb igény és harmadik helyen az adótanácsadás szerepelt – ez utóbbira a válaszadók 32%-a voksolt.

 

A fenti vállalkozástámogatási elképzelések konkretizálásával párhuzamosan a legnagyobb adózók személyes polgármesteri látogatásai is megkezdődtek. Ennek eredményeként a Villeroy Boch, a HódMezőgazda ZRT és az Imerys KFT vezetőivel is történt konzultáció. A nagyok – a kisvállalkozókhoz hasonlóan – a létszámproblémáikról számoltak be, de remek alkalom nyílt a vásárhelyi termelő vállalatok munkafolyamatainak megismerésére és a Polgármesteri Hivatallal való együttműködések egyéb formáinak megbeszélésére is. Elsőként a Villeroy & Boch ajánlotta fel, hogy folytatja óvoda felújítási CSR tevékenységét, miközben más, jelentős szponzorációs tevékenységet is folytat a városban. Köszönet nekik és a többi felelősen működő vállalkozásnak.