Diószegi Ágnes meseírónő Porcicái a Kertvárosban jártak

Diószegi Ágnes meseírónő Porcicái a Kertvárosban jártak

Május 15-én, a Hódiköt Nyugdíjas Klub – a Kertvárosi Olvasókörbe – invitálta Diószegi Ágnest, hogy bemutassa Porcicák című mesekönyvét a gyerekeknek és az érdeklődő felnőtteknek. Diószegi Ágnes szerző szeretettel üdvözölte közönségét, majd vajdasági barátait is, akiknek köszönheti azt, hogy megismerhetik munkáját – Recskó Dianát, aki illusztrálta könyvét, Beszédes Istvánt, aki a szerkesztést és a kiadást is magára vállalta, illetve Balog Virág László dalszerzőt.

Diószegi Ágnes 25 éves álmát valósította meg Diával. Hódmezővásárhelyen, egy oviban dolgoztak, hamarosan hihetetlen erős, életre szóló barátságot kötöttek. Megállapodásuk arról szólt, hogy az első meséjéhez az Ő rajzai szolgálnak majd illusztrációként. Megtudtuk, hogy a meseírónő egy pályázatra nyújtotta be munkáját, de kicsit elkeseredett, mert a siker elmaradt. Beszédes István azonban (zEtna Kiadó, Zenta) meglátta a Porcicák című mesekönyvében az értéket, ahogyan a híres, Vekerdy Tamás író, gyermekpszichológus is, így közel egy éve látott napvilágot a 60 oldalas színes kiskötet.

Születés, betegség, halál, válás és egyéb olyan ügyek elevenednek meg a Porcicákban, amelyekről nem szeretnénk tudomást sem venni, de ettől még ott vannak, sőt mindennapjainkban teret követelnek, foglalkoznunk kell velük. Tudomásul kell vennünk, hogy beszélnünk kell rázós ügyeinkről is kisgyermekünknek. Nehéz, mivel mi is érintettek vagyunk. Mint minden ovis, kisiskolás, így Lencsi, a mesekönyv főhőse is –előbb-utóbb – szembesül az élet velejáróival.

A főhős és szereplői szinte megelevenedtek a kisgyermek és a felnőtt érdeklődők előtt is, ahogyan Ági elkezdte adagolni kis lépésekben a komolyabbnál komolyabb, de olykor humoros élethelyzeteket. A szerző nem csupán szőtte az életmesék fonalát, hanem bábokkal el is játszotta Lencsi történeteit. A kisgyermek közönségét is bevonta, így interaktívvá vált a bemutató, továbbá Balog Virág László dalszerző gitárjátéka, éneke emelte fel a hangulatot ezen a délutánon.

Minden bizonnyal senki sem távozott szellemi táplálék nélkül, hiszen hatalmas lelki segítségül, támaszul szolgáltak Lencsi meséi azoknak a kisiskolásoknak, nagycsoportosoknak – talán még a felnőtteknek is -, akik jelen voltak ezen a rendhagyó könyvbemutatón.

Visnyei Ferenc (Visó)

A képeket Beszédes István (zEtna Kiadó vezetője) készítette.