Egy szórakoztató ötletből 10 arany és 3 kiemelt arany minősítés

Egy szórakoztató ötletből 10 arany és 3 kiemelt arany minősítés

Monológ a Szépkorúak Tánccsoportjának volt vezetőjétől

Juhász Nagy Mihályné Erzsikének csak az első kérdést kellett feltenni, utána megszakítás nélkül sorolta a csoport megalakulásának történetét, a próbák hangulatát, a fellépések sorát és az elért eredményeket.

„A Belvárosi Olvasókör 2010. évi karácsonyi ünnepsége után Mihály Jenőné ötletére   12 asszony elhatározta, hogy szilveszterre meglepi a közönséget egy cigány tánccal. Horváth Pista nótáira, közös erővel készítettük  a koreográfiát, csak szórakoztatni akartunk. Siker volt, melynek híre ment,  kaptuk a felkéréseket, szinte mindenütt bemutattuk a városban. A fellépések nagyon jó közösséggé formáltak bennünket, elhatároztuk, hogy együtt maradunk. Földesi Gyula koreográfiákkal, fegyelemmel tanította táncokat, azóta is emlékszünk egyik mondására: Egymást nem bántjuk, magunkat főleg nem ostorozzuk, dolgozni kell tovább. Férfiakkal bővült a létszám, volt, aki néhányszor csak figyelte a próbát, mások már az első alkalommal beálltak gyakorolni.  Mindenféle előfordult már csoportunk életében, volt olyan is, hogy 4-en maradtunk és újra felépítettük magunkat. 2014-ben Gálné Szél Katalin vette át a koreográfus és tanító szerepet, Móczó János szalontáncot gyakoroltatott. Vidám hangulatban, sokat dolgozunk minden hétfőn és csütörtökön délelőtt. Júliusban például minden hétvégén fellépésünk van, a velünk élőktől ez megértést kíván. Csoportunk önellátó, tagdíjat fizetünk minden hónapban, abból és saját pénzünkből álljuk az utazási költségeket, a nevezési díjakat. Mi magunk varrunk táncruhát a Felső-Tiszavidéki, Magyarlődi  koreográfiához, hímezünk kalocsai mintát  a kalocsai tánchoz.

A Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség keretében, szakkörként a Bessenyei Ferenc Művelődési Központhoz  tartozunk, sokat jelent a csoport életében e két szervezet támogatása. A tagság életéről, mindennapjairól, fellépéseiről mindig készítek pár mondatos összefoglalót. Ilyenek vannak benne például: „a legnagyobb tapsot kaptuk a produkcióért, várjuk a döntést…ami természetesen a továbbjutás”. Vagy: „cd nem indult, amikor elindult, nem ott szólt, ahol kellett volna – de azért kijavítottuk”. Jó ezeket a feljegyzéseket olvasgatni, felidézőnek az emlékek. Legközelebbi fellépésünk Gyulán lesz, július 7-én, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége által meghirdetett táncversenyen. Én tavaly december átadtam a csoport vezetését egyik alapító tagunknak, de azóta is aktívan részt veszek a próbákon és az előadásokon. Ahogy Molnárné Piroska kijelentette egyszer: a tánc frissen tartja a testet, a lelket, a szellemet: amikor táncolunk, elfelejtjük a gondot, bajt és a fájdalmat.”

Olvasóink nevében megköszöntem a riportot és mindannyiunk nevében további jó egészséget és sikereket kívántam a csoportnak.

Kissné Urgyán Mária