Interjú a polgármesterrel

Interjú a polgármesterrel

– Milyen eredménye volt a Lázár Jánossal folytatott egyeztetésének?

– Sokkal hatékonyabban zajlott a júniusi közgyűlés, hiszen már az előtte megegyeztünk a legtöbb napirendi pontban, sok esetben elfogadva egymás javaslatát vagy egy kompromisszumos megoldást. Ugyanakkor az is egyértelművé vált az első találkozónk óta, hogy ez a békés együttműködés nem terjed ki a napirend előtti és néha napirenden belüli vitákra. Gondolok itt a Lázár Jánossal kapcsolatot tartó provokátor Szabó Bálint ismételt közbekiabálásaira és kéretlen szereplésére a közgyűlésen. Ugyancsak nem terjed ki a sajtóban megjelenő lejárató cikkekre és rágalmakra sem. A párbeszéd meglétét ennek ellenére is eredményként kell értékelni, hiszen nemcsak biztosítottuk a város működését a korábban a Hegedűs-csomagban elvett források visszacsoportosításával – augusztus 20-i ünnepség és városüzemeltetés –, de számos más kérdésben is megegyeztünk.

– TAO-ügyben is érték támadások, azt mondják, megsértette a vásárhelyi vállalkozókat.

– Lázár János állításával szemben soha nem sértettem meg a vállalkozásokat, kimondottan elismerésre méltónak és dicsőségnek tartom, ha valaki adakozott a helyi sportegyesületek javára. A helyi vállalkozók nem is sértődtek meg, akiket megkerestem, valamennyien fenntartják vállalásaikat és a továbbiakban is a vásárhelyi sportegyesületeket
fogják támogatni a többmilliós TAO-pénzeikkel. Ezzel szemben Lázár János szeretné ezeket a pénzeket Makóra átirányítani, de ezzel csak azt bizonyítja be, hogy neki nem Vásárhely az első, hanem a bosszú. Az pedig egészen bizonyos, hogy korábban miniszterként sok olyan vállalkozást tudott befolyásolni, akit már nem, így például a Simicska Lajoshoz köthető Közgép 2014-ben még adott a városnak TAO-pénzeket, azóta viszont nem. A legsúlyosabb hazugság, hogy én a TAO-támogatásokat befizető vállalkozásokat korrupcióval vádoltam volna, vagy hogy nekik
bármiért is szégyenkezniük kellene.

– Fekete Ferenc teljesítette az átláthatóságról tett vállalását?

– Az országban valóban egyedülálló az az átláthatóság, amit Fekete Ferenc sporttanácsnok úr a márciusi közgyűlésen bevállalt, így immár tudható, melyik egyesületünkhöz mely vállalkozóktól mennyi pénz érkezett.
Szintén a képviselő úr tett ígéretet arra is, hogy az átutalásokról közzéteszi a banki bizonylatokat is, mint ahogy ezt a Polgármesteri Hivatal megtette márciusban – ez a lépés elmaradt, és Fekete úr szerint nem is várható ennek nyilvánosságra hozatala, pedig ezzel lehetne minden kétséget kizáróan igazolni, hogy a megjelölt összegek maradéktalanul eljutottak a megcímzett egyesületekhez.
– Miért nem támogatja Bálint Gabriella KDNP-s képviselő pályázatát a Kapcsolat Központ vezetésére?
– A döntés nem az enyém, azt a kistérségi társulás négy polgármestere közösen hozza meg, adott esetben a képviselőtestületek álláspontja alapján. Bálint Gabriella szakmai tudását senki nem kritizálta, mindenki elismeri 20 éves munkásságát is. A vezetői alkalmasságot viszont igenis befolyásolja, ha valaki pozícióját politikai célokra használja, a pártérdek és egyéni bosszú elől nem megvédi a kollégáit, hanem kiteszi őket annak. Polgármesterként én nem elfoglalni és működtetni, hanem felszámolni szeretném a korrupciót és megfélemlítést. Alkalmasságuk
esetén nemcsak megszavaztam fideszes vezetők kinevezését, de magam is tettem ilyen javaslatokat. A városházán számos engem kritizáló politikai aktivista dolgozik – ez az előző vezetés alatt teljességgel elképzelhetetlen lett volna. A megfélemlítésre és pártállami gyakorlatra sajnálatos bizonyítékot szolgáltatott a Fidesz a Kapcsolat Központ
vezetői pályázata során is. Bár a négy, szakmailag egyformán alkalmas pályázó egyike sem járult hozzá adatainak nyilvános kezeléséhez, így személyüket nem is ismerhette volna, Hegedűs frakcióvezető úr felkereste a jelölteket és közölte velük, hogy nem támogatja pályázatukat. Az egyik, életrajza alapján esélyes jelölt vissza is lépett. Egy demokratikus jogállamban ilyen nem fordulhatna elő. Mindezek alapján bár szakmai munkáját elismerem és további foglalkoztatását örömmel veszem, Bálint Gabriella vezetői kinevezését nem támogatom.

Az elkerülő út hivatalos átadásán a város vezetője beszélt a beruházás jelentőségéről

– Cseri Tamás fideszes képviselő pofátlanságnak tartotta, ha egy a kormányt kritizáló polgármester elmegy a város elkerülő útjának hivatalos átadására. Miért ment el?

– Lázár János a márciusi műszaki átadáson jelentette be, hogy a hivatalos projektzáróra engem is meghívnak majd. Cseri Tamás azt is elfelejtette megemlíteni, hogy az átadáson hangsúlyosan kiemeltem Lázár úr érdemeit az elkerülő út megvalósulásában, miniszterként és képviselőként is. Ha a kormánykritika kizáró ok lenne, akkor a Brüsszelt
folyamatosan bíráló Fidesz politikusai egyetlen uniós pénzből épült beruházás átadásán sem jelenhetnének meg – másféle beruházásokat viszont elég nehéz lenne felsorolni az elmúlt nyolc évből.

– A véradók támogatásáról megjelent egy cikk a Délmagyarországban, amivel kapcsolatban Ön helyreigazítási kérelemmel élt. Miért?

– A fideszes városvezetés pazarló reprezentációs költségeiről kifejtett kritikám kapcsán sikerült teljesen ellenkező következtetésekre jutnia a lapnak. Soha nem sokalltam a véradók vendéglátására költött pénzt, sőt, kétségbe vontam, hogy a véradókra is 11 ezer forintot költöttek volna fejenként. A Délmagyarország le is írja, hogy a véradók csak 1000
Ft-os vendéglátást kaptak. A Fidesz tehát 10 ezer forinttal kevesebbet költött a véradókra, mint az átlag vendégeire. A cikkbeli rágalmakkal szemben az igazság az, hogy a Vöröskereszt megyei rendezvényéhez nemcsak átengedtük a városháza dísztermét, de a vendégeket magam köszöntöttem, és az elismerésben részesülőknek személyesen is gratuláltam. Minden véradónak ingyen strandbelépőt ajánlottunk fel, és a kabinetiroda munkatársaival együtt én magam is adtam vért. Helyreigazítási kérelmünk megjelenésére azóta is hiába várunk.

– Miért ennyire fontos a Fidesznek és Lázár Jánosnak az Ön ellehetetlenítése?

– A Fideszt az zavarja, hogy személyemben egy korábbi Fidesz-szavazónak, egy hitelesen jobboldali, keresztény, konzervatív embernek lett elege a korrupcióból és megfélemlítésből, a gyűlöletkampányokból, Európa-ellenességből és Putyin-hódolatból, a pénzért beengedett bűnözőkből és a megmagyarázhatatlan vagyonosodásból, a média egyoldalúságából és a pártállam újbóli kiépítéséből. A jól ismert ellenzéki kritikákra évek óta lehetett azzal védekezni, hogy Orbán még mindig jobb mint Gyurcsány, hogy a baloldaliak is korruptak, csődbe vitték az országot, ők is Putyinnal üzleteltek, stb. Engem ezekkel nem lehet vádolni, ezért igyekeznek reménytelenül valamelyik lejáratott ellenzéki párthoz kötni, ezért keresnek kétségbeesetten bármi mást, amivel le tudnának járatni. Lázár Jánosnak ennél is több oka van, hogy az általa kontrollált sajtóban és az általa irányított képviselőkön, kórházi vezetőkön, hivatalnokokon keresztül támadjon: sorra kerülnek napvilágra az eddig nem közismert beszerzések, közpénzből fizetett Fidesz-aktivisták, gazdálkodási szabálytalanságok és pénzszórások a korábban általa is irányított városházán. A korábban megfélemlített vásárhelyiek sorra fellélegeznek, megtapasztalják, hogy jobb félelem nélkül élni. Tanárok, orvosok és vállalkozók is sorra vállalják fel véleményüket, vesznek részt közösségi tevékenységeinkben, állnak ki egymásért és szeretett városunkért. Vásárhelyen szabadabb a levegő február 25. óta.