Megkérdeztük a cégektől, mit szeretnének

Megkérdeztük a cégektől, mit szeretnének

Több mint ezer vásárhelyi vállalkozás, cég, szervezet részére küldtünk ki egy online kérdőívet. Ennek kitöltése csupán két percet vett igénybe. Azt szerettük volna felmérni, hogy milyen piaci, üzleti problémákkal szembesülnek. Az egyik, viszonylag új jelenségre már a város legnagyobb adófizetőivel történt partnertalálkozón is fény derült. Nevezetesen, hogy nem csupán a magasan kvalifikált, speciális szaktudást igénylő területekre nehezebb szakembert találni, de az egyszerű betanított munkás is hiányzik. A felmérés arra is kitért, hogy a kisebb forgalmú, 1-2 embert foglalkoztató vállalkozások mennyiben igényelnek másfajta segítséget, mint a „nagyok”.

A válaszadók 31 százaléka az idei év legnagyobb kihívásának a forgalomnövekedést, ötödük a munkaerő-szerzést, ugyanekkora hányaduk a piac megtartását tartja. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a cégek milyen lehetőségekkel élnének legszívesebben. Több mint harmaduk a partnerkeresést, 41 százalékuk a kötetlen szakmai konzultációt, szintén harmaduk az adó-tanácsadást választaná. Az érintett társaságok képviselői kérdéseket is feltettek. Egyebek mellett a a külterületi ingatlanadó mérséklése, a rendezvényeken beszállítás lehetősége, a helyi önkormányzati pályázatokon való részvétel, telephely és munkaerő szerzés, munkaképes, dolgozni akaró és tudó munkavállalók kölcsönadása, az alkalmazottak megtartásának segítése, az adók, illetékek csökkentése, a szakmunkásképzés, fiatalok itthon tartása, az üzleti partnerek felé történő kiajánlás foglalkoztatja őket.

A vállalkozóknak felajánlottuk, hogy – egyelőre ingyen – hirdethetnek a Vásárhelyi Valóságban. A lehetőséggel közel harmincan éltek, olvasóink ezek közül néhányat láthatnak ebben a lapszámban.

foglalkoztatottak száma
36 válasz